Vlooienplaag Bestrijden Bel direct de lokale bestrijder 085-0296298

Bel ons direct

085 - 029 6298

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
hondenvlooien bestrijden

Hondenvlooien bestrijden

Vlooien zijn een van de meest voorkomende ongedierteplagen in de Nederlandse huishoudens. Jaarlijks hebben duizenden mensen last van vlooien.

Niet prettig, aangezien vlooien voor veel overlast kunnen zorgen. Daarom is het zaak dat u zo snel mogelijk vlooien kunt opsporen, herkennen en bestrijden. Ook is het handig om te weten hoe u vlooien kunt voorkomen, zodat het vlooienprobleem in de toekomst niet weer terug keert.

Een van dieren die het meest last kan hebben van de vlo is uw hond. Uw hond is tegelijkertijd een van de belangrijkste oorzaken waardoor u vlooien in huis kunt krijgen.

Op deze pagina leggen we u alles uit over hondenvlooien en hoe u deze kunt opsporen, herkennen, voorkomen en bestrijden.

Hondenvlooien

De hondenvlo (Ctenocephalides canis) is een van de vele soorten vlooien die als plaag kunnen voorkomen. Doordat veel mensen een hond als huisdier hebben, is dit een van de meest bekende vlooiensoorten waarmee u te maken kunt krijgen.

De handenvol lijkt erg veel op de kattenvlo en is lichtgeel tot zwart van kleur. Vlooien komen tevens voor op andere soorten dieren zoals, kippen en konijnen. Zoals de meeste vlooiensoorten heeft ook de hondenvlo lange achterpoten waarmee hij tot wel een meter ver kan springen.

Dit is ook de reden dat vlooien zich gemakkelijk verspreiden van hond naar hond. Hierdoor is de kans dat uw hond te maken krijgt met vlooien veel groter.

Vlooien hond symptomen

U kunt de hondenvlooien herkennen aan de zwarte puntjes in de vacht. De vlooien zelf zijn vaak moeilijk te zien en bewegen zich ook razendsnel over de vacht als u hier in de buurt komt.

Ontvlooien hond

De zwarte puntjes die u kunt herkennen zijn de uitwerpselen van de hondenvlooien. Deze kunt u uit de vacht halen door hier door heen te gaan met een vlooienkam.

Leg de haren vervolgens op een wit papiertje en kijk of u de zwarte puntjes tussen de haren kunt vinden. Is dit het geval? Dan heeft uw hond te maken met vlooien.

Maar er zijn ook nog andere manieren om vlooien bij honden te herkennen.

hondenvlooien bestrijden

Foto: Dr Zak

Jeuk bij honden

U zult uw hond ongetwijfeld af en toe zien krabben. Maar mocht dit nu heel vaak het geval zijn, en ook voor langere tijden. Dan moet u eens bij uzelf te rade gaan of uw hond misschien wel last heeft van vlooien.

De hond zal dan vaker en langduriger krabben dan normaalgesproken het geval is.

Herkent u dit? Dan is het aan te raden om eens door de vacht van uw hond te borstelen met een vlooienkam zoals hierboven is beschreven. Waarschijnlijk komt u in dit geval de hondenvlooien op deze manier tegen.

Andere symptomen van hondenvlooien zijn dat de hond zich door de jeuk openkrabt. Soms wel toe bloedens toe. En uw hond probeert vaak niet alleen te krabben, maar wil ook nog wel eens bijten op de plek waar hij veel jeuk voelt.

Zo kunnen er ook korsten en infecties op de huid van uw hond ontstaan.

Vlooienallergie hond

Zijn er echt veel korsten en infecties aanwezig? Dan kan het zo zijn dat uw hond allergisch is voor de vlooien. In dat geval is er sprake van een vlooienallergie bij uw hond.

  • De symptomen van een vlooienallergie zijn:
  • Constante jeuk.
  • Anti-vlooien middelen helpen niet voldoende.
  • Hevige jeuk over het hele lichaam, vooral rug, staart en buik.
  • Korsten, ontstekingen, kale plekken en infecties.

hondenvlooien bestrijden

Foto: Julie Knicely

Hond heeft vlooien wat nu

Als u inderdaad heeft vastgesteld dat uw hond last heeft van vlooien, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk uw hond van de hondenvlooien af te helpen.

Vlooienmiddel hond

Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Voor het bestrijden van de hondenvlooien kunt u namelijk naar de dierenarts gaan. Deze heeft hiervoor een geschikt middeltje wat uw hond in de meeste gevallen goed kan helpen.

Vlooienplaag bij honden

Echter is slechts 5% van alle vlooien zichtbaar. Een vlooienplaag bestaan over het algemeen uit:

  • 5% volwassen vlooien
  • 10% poppen
  • 35% larven
  • 50% eitjes

De volwassen hondenvlooien kunt u dus bestrijden met een middel wat u bij de dierenarts kunt verkrijgen.

Daarnaast geven verschillende websites aan dat u met een anti vlooien spray, of omgevingspray de eitjes en de larven kunt doden.

*(Experts twijfelen over de werking van dergelijke sprays)

Deze bevinden zich in het tapijt, tussen plinten, in kussen en dekens en andere warme vochtige omgevingen.

Echter worden de poppen niet gedood door deze sprays. Waardoor deze na verloop van tijd uit zullen komen. Er zijn dan weer volwassen vlooien aanwezig in uw woning en die zullen zich voortplanten waardoor de hele vlooienplaag opnieuw begint.

Dit is precies de reden waarom wij u aanraden om de vlooien niet zelf te gaan bestrijden. Wel kunt u het middel bij uw dierenarts kopen om het leed van uw huisdier te verzachten.

Vlooien hond gaan niet weg

Als u hondenvlooien bij uw hond heeft die niet weggaan, dan is bovenstaande waarschijnlijk de reden daarvan.

Omdat steeds maar een gedeelte van her probleem wordt aangepakt, blijven de vlooien op uw hond terug komen.

Vlooien bij hond voorkomen

Vlooien bij honden en andere huisdieren zijn lastig te voorkomen. Dit komt omdat uw hond nu eenmaal graag rondsnuffelt en in contact komt met andere honden.

Wat u kunt doen om hondenvlooien bij uw hond te voorkomen is uw hond preventief blijven behandelen met het middel van uw dierenarts.

Dit zal voor uw hond een stuk aangenamer zijn en de kans op vlooienbeten wordt aanzienlijk kleiner. Echter zal dit nooit helemaal helpen om vlooien volledig uit uw huis te weren.

Vlooien hond bestrijden

Wat u daarom het beste kunt doen om volledig in één keer van de vlooien bij uw hond af te komen, is een professionele vlooienbestrijder in te schakelen.

Deze kunnen uw gehele woning behandelen tegen vlooien en tevens maatregelen nemen op een besmetting door vlooien in de toekomst zo klein mogelijk te houden.

Vlooienbestrijding bij honden door een professionele bestrijder zal zorgvuldig gedaan worden. Niet alleen de vlooien zullen worden bestreden, maar ook vind er verdelging van de eitjes larven en poppen plaats waardoor de hele plaag behandeld wordt.

Vlooien bestrijden bij honden

Wilt u meer informatie over vlooien bestrijden bij honden, wilt u weten wat het gaat kosten, of wilt u direct een vlooienbestrijder inschakelen? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op via onderstaand telefoonnummer.

Ook kunt u direct advies of een offerte aanvragen via het formulier door op onderstaande knop te klikken. Een vlooienbestrijder bij u in de buurt neemt dan direct contact met u op om uw probleem te bespreken.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6298, Lokaal tarief & 24/7 bij spoed bereikbaar