Vlooienplaag Bestrijden Bel direct de lokale bestrijder 085-0296298

Bel ons direct

085 - 029 6298

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
vlooien bij katten

Kattenvlooien bestrijden

Kattenvlooien komen helaas veel voor. Katten zijn dieren die graag buiten zijn en daardoor vaak door de bosjes of grassen lopen, precies op dit soort plekken kunnen vlooien genesteld zitten.

Wanneer uw kat in de buurt komt van de vlooien kunnen zij overspringen op uw huisdier. Omdat vlooien zich snel vermenigvuldigen zit uw kat dan binnen korte tijd volledig onder de vlooien en zal hier heel veel last van krijgen.

Overlast van vlooien bij uw kat

Een kattenvlo vermenigvuldigt zich snel. Omdat vlooien zich graag in de vacht van de kat nestelen zijn ze slecht zichtbaar, op het moment dat u of uw huisdier de vlo opmerkt is deze waarschijnlijk al flink vermenigvuldigd en zit de gehele vacht onder.

Het is vervolgens zeer lastig om alle vlooien in de vacht van uw kat op te sporen, wanneer er maar een vlo achterblijft kan dit namelijk al genoeg zijn voor een nieuwe vlooienplaag.

Vlooien bij katten zorgen voor ernstige jeuk waar uw kat zonder uw hulp eigenlijk niet vanaf komt. De vlooien nestelen zich zo diep mogelijk in de vacht omdat ze daarmee dicht op de huid van de kat zitten.

Daarnaast zitten de vlooien diep in de vacht het meest beschut, ze zijn slecht zichtbaar en daarmee ook lastig te verwijderen wat hun overlevingskans aanzienlijk vergroot.

In de vacht bijten de vlooien de kat om toegang tot bloed te hebben. Vlooien zijn namelijk parasieten die afhankelijk zijn van de toegang tot bloed, hierdoor kunnen ze in leven blijven.

Uw kat krijgt door de vlooienbeten last van ernstige jeuk. Dit leidt ertoe dat de kat zichzelf zal gaan krabben waarbij vaak kale en soms zelfs bloedende plekken in de vacht ontstaan.

Dit is een vreselijk gevoel voor uw kat en vanzelfsprekend wilt u uw kat hier zo snel mogelijk vanaf helpen, het is daarom allereerst noodzakelijk om kattenvlooien goed te kunnen herkennen.

Kattenvlooien herkennen

Wanneer u heeft geconstateerd dat uw kat bovengemiddeld veel last heeft van jeuk, is het verstandig om te controleren of uw kat inderdaad last heeft van kattenvlooien.

U kunt kattenvlooien herkennen aan zwarte puntjes in de vacht. Deze zwarte puntjes zijn uitwerpselen van de vlooien.

De beste manier om dit te zien is door de vacht uit te kammen en de haren op de grond te leggen (het liefst op een vloer met een lichte kleur). Ook kunt u de haren op een wit vel papier leggen.

Wanneer u zwarte puntjes in de vacht ziet zitten kunt u er bijna zeker van zijn dat uw kat last heeft van een vlooienplaag.

kattenvlooien bestrijden

Foto: Dr Zak

Er zijn echter meerdere symptomen van een vlooienplaag, het is verstandig om uw kat te controleren op een aantal punten voor u met grote waarschijnlijkheid kunt zeggen dat vlooien de oorzaak van de overlast vormen.

De belangrijkste symptomen van kattenvlooien zijn:

  1. Uw kat heeft zeer veel last van jeuk en krabt of bijt zelfs de huid open.
  2. Tussen de vacht zijn kale plekken te vinden.
  3. In de vacht kunt u zwarte puntjes vinden, namelijk de uitwerpselen van vlooien.

Wanneer u alle drie de punten bij uw kat constateert is het zeer waarschijnlijk dat uw kat last heeft van vlooien.

Vlooienbeten bij uw kat

Vlooienbeten kunnen niet alleen vervelend zijn, ze kunnen daarnaast ook extreem veel overlast veroorzaken. Door de jeuk die de vlooienbeten met zich meebrengen krabt en bijt uw kat de huid open. Dit kan er soms toe leiden dat deze plekken gaan ontsteken.

De constante jeuk van nieuwe beten en de overlast van ontstoken plekken op de huid zijn bijzonder vervelend voor uw kat.

Als uw kat last heeft van vlooienbeten en ontstoken plekken op de huid, is dat op zich al erg genoeg. Het wordt echter nog erger als uw kat ook allergisch blijkt te zijn voor vlooienbeten.

Bij een vlooienallergie zal uw kat nog meer overlast hebben dan gebruikelijk het geval is, in beide gevallen is het echter noodzakelijk om uw kat van de vlooien af te helpen.

Vlooienallergie bij katten

Een vlooienallergie bij katten is te herkennen aan de volgende punten:

  • De kat heeft last van extreem veel jeuk.
  • De jeuk is verspreid over het gehele lichaam.
  • Er zijn kale plekken tussen de huid te vinden.
  • De huid is op veel plekken open gekrabd.
  • U ziet gezwollen ontstoken wondjes op de huid.
  • Anti-vlooien middelen helpen onvoldoende.

Vooral gezwollen en ontstoken wondjes kunnen duiden op een vlooienallergie. Het is verstandig om in dit geval een dierenarts te bezoeken. De arts heeft vaak middelen die de ergste symptomen van de allergie kunnen verhelpen.

Om het volledige probleem uit te roeien is dit echter nog niet voldoende. Verderop in dit artikel vindt u geschikte maatregelen om een vlooienplaag succesvol te bestrijden.

vlooien bij katten

Kattenvlooien in uw huis

Wanneer uw kat last heeft van vlooien, loopt u een groot risico dat de vlooien mee uw huis in worden genomen.

Eenmaal in uw huis zullen de vlooien zich zo snel mogelijk verstoppen. Een populaire plek om dit te doen is in materiaal dat van stof is, net als bij een vacht kunnen de vlooien zich hier gemakkelijk in verstoppen.

In huis zijn materialen van stof bijvoorbeeld uw bank, beddengoed, kussens of een vloerkleed. Wanneer uw huisdier last heeft van vlooien is het dan ook zeer verstandig om al het materiaal van stof te controleren op de aanwezigheid van vlooien.

Echter verstoppen vlooien zich ook graag in kleine kieren in bijvoorbeeld de wanden.

Het probleem daarbij is dat u ze hier bijna onmogelijk kunt opsporen. Vlooien kunnen hier hun eitjes leggen waardoor na een eigen bestrijding gemakkelijk opnieuw een vlooienplaag kan ontstaan.

Wanneer u de vlooien bij uw kat ontdekt is de kans zeer groot dat ze zich ook al in uw huis bevinden, u doet er dan verstandig aan een professionele ongediertebestrijder in te schakelen om van het gehele probleem af te komen.

Risico van een vlooienplaag bij mensen

Ook mensen kunnen last hebben van vlooienbeten. In sommige gevallen zijn mensen er ook allergisch voor, wat de klachten verergert.

Aangezien de mens geen vacht heeft zoals een dier is het voor vlooien een stuk moeilijker om zich hierin te verschuilen.

Wanneer ze echter in uw meubels zitten kunt u alsnog gemakkelijk gebeten worden. Dit risico is met name groot in bed, al kunnen deze beten ook afkomstig zijn van de bedwants.

Zelf kattenvlooien bestrijden

Om zelf succesvol kattenvlooien te bestrijden, is het belangrijk om eerst een dierenarts te raadplegen. Dierenartsen hebben middeltjes om vlooien te verdelgen waarmee u uw huisdier vlooienvrij kunt maken.

Ook zijn er particuliere bestrijdingsmiddelen voor dit doeleinde op de markt, al is de werking daarvan niet altijd aangetoond.

Zeker wanneer uw kat allergisch blijkt te zijn voor vlooienbeten zal alleen de dierenarts het probleem kunnen oplossen. Deze kan uw huisdier vlo-vrij maken. Echter helpt dit niet tegen de nog aanwezige vlooien in uw woning. Want deze zijn er zeker.

Het is natuurlijk prettig als uw huisdier eenmaal vlooienvrij is, alleen is het risico enorm dat de vlooien zich allang in en om uw huis verspreid hebben.

Aangezien vlooieneitjes minuscuul klein zijn kunnen deze overal in en om uw huis aanwezig zijn zonder dat u er iets vanaf weet.
Zogenaamde “poppen” die voortkomen uit vlooieneitjes kunnen een zeer lange tijd voortbestaan na hun ontstaan, namelijk wel 1,5 tot 2 jaar.

Deze poppen kunnen uitkomen wanneer zij trillingen waarnemen, dat is namelijk het teken dat er een levend organisme in de buurt is waarvan ze het bloed kunnen opnemen.

Wanneer u dus denkt van de vlooien af te zijn kan dit probleem tot wel 2 jaar na uw bestrijding alsnog terugkeren. U begint dan weer van vooraf aan.

Om deze situatie te voorkomen is het verstandig om in het geval van een vlooienplaag een professionele bestrijder in te schakelen, hiermee bent u er zeker van dat het probleem in een keer doeltreffend wordt verholpen.

Professioneel kattenvlooien laten bestrijden

Een professionele bestrijding van kattenvlooien wordt uitgevoerd door een ongedierte bestrijdingsteam.

Professionele ongediertebestrijders kennen vele soorten ongedierte en weten precies de plekken te vinden waar ze zich graag schuilhouden.

Ook hebben de bestrijders een gedegen kennis over bestrijdingsmiddelen. Ze kunnen daarmee de juiste afweging maken welk bestrijdingsmiddel in uw specifieke situatie het meest doeltreffend zal zijn.

Omdat ongediertebestrijders grootschalig te werk gaan wordt het volledige probleem in een keer uitgeroeid. Alle risicovolle plekken waar het ongedierte kan zitten worden grondig onderzocht en indien nodig bestreden.

Met het inschakelen van een bestrijdingsteam bent u er daarmee zeker van dat de vlooienplaag goed bestreden wordt en niet meer zal terugkeren.

De kosten van ongediertebestrijders vallen vaak mee, deze worden berekend op basis van uw specifieke situatie. Om inzicht te krijgen in de kosten kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen bij een ongediertebestrijder bij u in de buurt of bellen met het nummer onder aan deze pagina.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6298, Lokaal tarief & 24/7 bij spoed bereikbaar