Vlooienplaag Bestrijden Bel direct de lokale bestrijder 085-0296298

Bel ons direct

085 - 029 6298

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
vlooien herkennen

Vlooien herkennen

Vlooien herkennen, of zelfs een gehele vlooienplaag herkennen. Erg handig, om op deze manier goed vast te kunnen stellen of u wel echt te maken hebt met deze soort ongedierte.

Doordat u weet met welk probleem u te maken hebt, is het ook gemakkelijker om deze insecten op een effectieve manier te behandelen en te bestrijden.

Maar waar moet u nu precies op letten? Wat zijn de kenmerken van de vlo? En hoe ziet een vlo er uit als hij nog niet volwassen is?

Hieronder geven we u graag meer informatie over de cyclus van de vlo en hoe u vlooien kunt herkennen.

Vlooien herkennen; van eitje tot volwassen vlo

Voordat de vlo een volwassen vlo wordt, gaat er een hele cyclus aan vooraf. Zo begint deze cyclus bij een eitje. Een vrouwtjes vlo kan wel tot vijftig eitjes leggen. Deze eitjes zijn witgeel en ovaal en zijn vaak met het blote oog niet waar te nemen.

Eitjes kunnen meegedragen worden, maar blijven niet op de huid plakken zoals bij luizen. De eitjes vallen dus van het lichaam, op de grond in het tapijt of bijvoorbeeld in de mand van uw huisdier.

Na twee tot vier dagen komen deze eitjes uit en worden het larven. Deze larven zijn ongeveer een halve centimeter en zo dun als een draadje.

Na twee tot drie weken beginnen deze larven zich te verpoppen. Deze poppen kunnen dan voor ruim twee jaar in leven blijven. De poppen worden tot leven gewekt door trillingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voetstappen.

Als de poppen uitkomen, ontstaan hieruit volwassen vlooien. Dit kunnen zowel mannetjes als vrouwtjes zijn. Volwassen vlooien kunnen twee tot drie millimeter lang worden en zijn vaak rood of bruin van kleur.

De volwassen vlooien zijn in staat om te springen en bloed te zuigen. Hierdoor blijven vlooien in leven. De eitjes en larven zijn dit niet, waardoor vaak het probleem alleen gezocht wordt bij de volwassen vlooien. Deze geven immers het ongemak van beten en jeuk, maar hier ligt zeker niet het grootste probleem.

Hoe warmer de omgeving is, hoe sneller de cyclus van de vlo gaat.

Vlooien herkennen en opsporen gaat dus niet alleen om het herkennen van volwassen vlooien, maar ook om de eitjes, poppen en larven.

Hoe kunt u vlooien herkennen in huis?

Nu u weet hoe vlooien eruit zien en welke cyclus vlooien door maken, is het al iets gemakkelijker om vast te kunnen stellen of u te maken heeft met vlooien.

U kunt daarbij vlooien herkennen in huis, door op zoek te gaan naar de plekken waar ze het liefste verblijven. Denk hierbij aan diverse stoffen, manden, de vloerbedekking, matten en plinten.

Daarbij is het goed controleren van uw huisdier een must. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een vlooienkam.

Controleer de plekken in huis die het meeste risico lopen. En niet alleen op de springende volwassen vlooien, maar ook juist de eitjes en larven. Deze zorgen er immers voor dat het probleem voor langere tijd kan aanhouden.

U hebt namelijk de neiging om alleen de volwassen vlooien te bestrijden, maar hierdoor blijft een groot gedeelte van het vlooienprobleem onbehandeld. Aangezien de poppen van de larven tot wel twee jaar kunnen overleven, kan de vlooienplaag gemakkelijk terug komen als niet het hele huis behandeld wordt tegen zowel de vlooien, als de eitjes, poppen en larven.

vlooien herkennen

Foto: Alan R Walker

Symptomen van vlooien

Als u niet direct vlooien kunt zien, zijn er een aantal andere symptomen waarop u kunt letten voor de aanwezigheid van vlooien.

Zo kunt u bijvoorbeeld last hebben van jeukende bultjes op uw huid. De vlo leeft van het bloed van u en uw huisdieren. Als het insect zich voedt, ontstaat er vaak een rood jeukend bultje op de huid.

Daarnaast is een ander kenmerk van vlooien in huis het krabben van uw huisdieren. Net als dat u geneigd bent om te gaan krabben als u jeuk heeft, hebben uw huisdieren dit ook. Als u uw hond of kat veel ziet krabben, dan kan dit een teken zijn dat u last heeft van een vlooienplaag in huis.

Vlooien herkennen samengevat:

  • Heel klein insect van ongeveer 2/3 mm.
  • Bruinzwart van kleur.
  • Lange poten.
  • Relatief groot lichaam en kleine kop.
  • Kan ver en hoog springen (soms wel meer dan een meter).
  • Krabbende huisdieren.
  • Rode jeukende bultjes.
  • Vergeet vooral niet te controleren op eitjes, poppen en larven.

Last van een vlooienplaag?

Vlooien herkennen kan soms lastig zijn, niet elk bruinzwart beestje is namelijk een vlo. Weet u niet zeker of u last heeft van een vlooienplaag?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen u helpen met het vaststellen van uw probleem en het samenstellen van een eventueel effectief behandelplan. Dit kan gratis en vrijblijvend via onderstaand telefoon nummer of door op de knop hieronder te klikken. U kunt dan een aanvraagformulier invullen.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6298, Lokaal tarief & 24/7 bij spoed bereikbaar