Vlooienplaag Bestrijden Bel direct de lokale bestrijder 085-0296298

Bel ons direct

085 - 029 6298

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
Vlooienbeet bij mensen

Vlooienbeet bij mensen

Vlooien

Vlooien behoren tot de soort gevleugelde insecten maar zijn in de loop der jaren door de evolutie hun vleugels verloren. Ze worden gezien als één van de grootste plaaginsecten die er zijn.

Dit komt doordat zij huisdieren en mensen bijten. Hierdoor ontstaan er vlooienbeten. Een vlooienbeet bij mensen kan erg vervelend zijn.

De vlooien zijn altijd kleiner dan 1 centimeter (ongeveer 3-5 mm). Vlooien leven van het bloed van hun gastheer.

De gastheer van de vlo is een warmbloedig zoogdier (mensen, honden, katten, vogels, knaagdieren etc.). De vlo leeft niet op zijn of haar gastheer, maar zoekt deze alleen op om bloed te zuigen, vervolgens laat hij zich weer vallen. In dat opzicht lijken vlooien op teken. Deze maken ook gebruik van een gastheer.

Vlooien bij mensen

Omdat vlooien van het bloed van warmbloedige zoogdieren leven, bijten zij soms ook mensen. Zij leven van het bloed van de mens en laten zich vervolgens weer van het lichaam van de mens afvallen.

Vlooienbeet op mens

Normaal bijten vlooien dieren, zij leggen eitjes in de vacht van de dieren. Toch is het mogelijk dat de vlo mensen bijt. De vlo kan zich nestelen in een warme vochtige omgeving. Dit kan bijvoorbeeld een bed zijn maar ook een kledingstuk zoals een broek of een trui.

Doordat de vlo zich op één plaats nestelt zal de persoon ook meerdere jeukende plekken bij elkaar op de huid krijgen. Een vlooienbeet op mensen wordt dan ook vaak gekenmerkt door meerdere beten dicht bij elkaar op het lichaam.

Vlooienbeet bij mensen

Wanneer een mens gebeten wordt door een vlo, blijft er speeksel van de vlo achter in de huid van de mens. Het lichaam (de huid) reageert hierop door middel van een rood, rond vlekje op de huid met in het midden van het rondje een klein bloedkleurig bultje / puntje.

Het bultje op de huid is vaak niet opgezet, het is echter wel mogelijk. Vaak ontstaat er een jeukerig gevoel. Daarnaast kan huidirritatie voorkomen in de vorm van bultjes, wondjes en andere plekjes. Dit verdwijnt meestal vanzelf.

Het is belangrijk dat een vlooienbeet die jeukt veroorzaakt niet wordt opengekrabd. Wanneer de vlooienbeet bij mensen, wordt opengekrabd door mensen dan kan er een ontsteking ontstaan, waar behandeling met antibiotica voor nodig is.

Vlooienbeet bij mensen

Vlooienbeet jeuk

Een vlooienbeet bij mensen jeukt bijna altijd. De jeuk wordt veroorzaakt doordat de vlo tijdens het drinken van bloed zijn bloedstollende speeksel de huid in laat lopen. Dit doet hij, zodat zijn mond niet verstopt raakt aan de hoeveelheid bloed die in het snuitje loopt.

Wat te doen tegen jeuk bij vlooienbeet?

Vlooienbeten bij mensen zijn in principe niet gevaarlijk (tenzij er een allergie is voor de vlo). Toch kan de vlooienbeet erg jeuken.

Er zijn verschillende middeltjes te krijgen tegen de jeuk bij de apotheek of drogist. Daarnaast zijn er een aantal huis tuin en keuken middeltjes om de jeuk te verzachten.

  • Smeer het bultje in met, met water verdunde azijn.
  • Smeer het bultje in met verzachtende lotion.
  • Smeer crème op het bultje waarin corticosteroïden zit (ontstekingsremmers) deze zalf is verkrijgbaar bij de apotheek.
  • Smeer het bultje in met zoutoplossing (gekookt water waar zout in is opgelost).

En mocht u een vlooienplaag hebben in huis, dan is het raadzaam om er een professional bij te halen om een en ander uit huis te verwijderen. Dit om te voorkomen dat er iets achterblijft in het huis.

Wilt u hulp bij het bestrijden van vlooien? Dan kunt u via het nummer hieronder gratis en vrijblijvend contact met ons opnemen, of door op de knop te klikken het aanvraag formulier met uw vraag invullen.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6298, Lokaal tarief & 24/7 bij spoed bereikbaar