Vlooienplaag Bestrijden Bel direct de lokale bestrijder 085-0296298

Bel ons direct

085 - 029 6298

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
vlooienbeet

Vlooienbeet; Wat nu?!

Een vlooienbeet komt vaker voor bij dieren dan bij mensen, dit komt omdat vlooien zich graag diep in de vacht van een dier nestelen. In de vacht van een dier zijn de vlooien moeilijk zichtbaar en de huid is dichtbij waardoor ze zich van vers bloed kunnen voorzien.

Vlooien zijn namelijk parasieten, ze zijn afhankelijk van het bloed van andere organismen om te kunnen overleven en zich voort te planten.

Hoewel de mens wel haar heeft is dit niet vergelijkbaar met de vacht van een dier. Vlooien kunnen zich er veel minder goed in verstoppen. De kans dat u als mens een vlooienbeet heeft opgelopen is daarmee redelijk klein, maar zeker niet onmogelijk!

Een vlooienbeet herkennen

Allereerst is het belangrijk om te herkennen of u of uw huisdier last heeft van een vlooienbeet. Een vlooienbeet is te herkennen aan de volgende punten:

  • U ziet een of meerdere rode bobbeltjes op uw huid
  • In de rode bobbeltjes is een donkerrood stipje te zien van gestold bloed
  • De rode bobbeltjes jeuken

Omdat muggenbeten snel kunnen worden aangezien voor vlooienbeten is het aan te raden om extra te letten op de rode stipjes in de bobbeltjes. Wanneer deze aanwezig zijn bent u er namelijk zo goed als zeker van dat u last heeft van een vlooienbeet, bij muggenbeten komt dit namelijk niet voor.

Let er goed op dat u de jeukende bobbeltjes niet openkrabt om verdere uitslag of wondjes te voorkomen!

Een vlooienbeet bij dieren

Om erachter te komen of uw huisdier last heeft van een vlooienbeet, kunt u uitgaan van dezelfde herkenningspunten als bij mensen. Het is vooral verstandig om erop te letten of uw dier jeuk heeft, wat u bijvoorbeeld kunt zien aan overmatig op de grond rollen of krabben.

Wanneer uw huisdier geen last heeft van jeuk kan het namelijk ook zo zijn dat de bobbeltjes slechts uitslag zijn, in dat geval hoeft u zich meestal geen zorgen te maken.

Waar komen vlooienbeten het meest voor?

Plekken op uw lichaam waar vlooienbeten het meest voorkomen zijn uw enkels en uw onderarmen.

Vlooienbeten die zich op de enkels bevinden zijn vaak het gevolg van grasvlooien, die diep in het gras genesteld zitten. Wanneer u door het gras heen loopt grijpen de vlooien vaak hun kans om u te bijten en zo aan bloed te komen.

De andere plek waar vlooienbeten vaak voorkomen zijn de onderarmen. Hoewel dit een plek is waar u het misschien niet snel zou verwachten is dit vrij logisch te verklaren. U loopt hier gemakkelijk beten op wanneer u een huisdieren aait waarvan de vacht vol vlooien zit.

Vlooienbeten en allergie├źn

U hoeft een vlooienbeet niet te behandelen, na verloop van tijd zullen de bobbeltjes en de jeuk vanzelf wegtrekken. Echter kan het zo zijn dat u allergisch bent voor vlooienbeten. In dat geval zal de uitslag niet vanzelf wegtrekken en kunnen de symptomen heftiger zijn.

Het is sterk aan te raden om in dit geval contact op te nemen met de huisarts, deze kan u van medicijnen en/of zalf voorzien die de uitslag zullen bestrijden.

vlooienbeet

Vlooienbeten voorkomen

Wanneer u of uw huisdier eenmaal last heeft gehad van een vlooienbeet, is het logisch dat u dit in de toekomst graag wilt bestrijden. Het is daarom raadzaam om eerst na te gaan waar de vlooien zouden kunnen zitten.

Vlooien kunnen zich overal in het huis verstoppen, het is daarom handig om te kunnen bepalen waar de vlooien zich bevinden. Stel u daarbij om te beginnen de volgende vraag:

“Waar bevinden de vlooienbeten zich?”

Wanneer de vlooienbeten voornamelijk op de onderarmen te vinden zijn, is de kans groot dat uw huisdier last heeft van vlooien. Echter kan het ook zo zijn dat de vlooien in uw tuingewassen zitten bijvoorbeeld, waarbij de beten ontstaan zijn tijdens het snoeien.

Wanneer de beten op de enkels zitten heeft u waarschijnlijk last van grasvlooien.

Probeer aan de hand van de beten na te gaan waar de vlooien zich zouden kunnen bevinden om ze vervolgens doeltreffend te kunnen bestrijden.

Vlooienbeten behandelen

Tenzij u een allergie heeft is het behandelen van vlooienbeten onnodig. Het is daarentegen wel van groot belang om de achterliggende oorzaak te bestrijden.

Omdat een vlo tot wel 25 eitjes per dag kan leggen, is de kans groot dat u al snel last zult hebben van een vlooienplaag. Omdat vlooien zich snel verspreiden en goed schuilhouden is lokale bestrijding van de vlooien daarmee vrijwel zinloos.

Het is daarom verstandig om het bestrijden van vlooien grootschalig aan te pakken. De beste en meest doeltreffende manier hiervoor is om een professionele bestrijder in te schakelen.

Door zelf aan de slag te gaan met lokale bestrijdingsmiddelen is de kans enorm dat u het probleem niet kunt oplossen, op een andere plek vermenigvuldigen de vlooien zich tenslotte gewoon verder.

Om u daarom moeite maar ook geld te besparen, is het raadzaam om zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Ongediertebestrijders pakken het probleem namelijk in zijn totaliteit aan en weten vaak precies waar het ongedierte zich bevindt.

Wanneer u er snel bij bent blijft het probleem klein en controleerbaar en wordt het risico op verdere verspreiding zo klein mogelijk gemaakt. Een ongediertebestrijder zorgt er vervolgens voor dat het probleem in een keer opgelost wordt.

Ongediertebestrijders zijn goed betaalbaar, zeker wanneer u hierdoor de zekerheid hebt van het probleem af te zijn. U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen om meer inzicht te krijgen in de kosten van een bestrijding.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6298, Lokaal tarief & 24/7 bij spoed bereikbaar